vrijdag 25 november 2011

Sollicitatiebrief

Naim El Khounchar
Stokbeemdstraat 20
1982 Elewijt
(015) 62 04 31


Aan Homevil                                                                                            19 november 2011
t.a.v. Piet Vroman
Kursaalstraat 10
1800 Vilvoorde

Sollicitatie Kinesitherapeut
Geachte meneer Vroman
Ik las deze week op de site van de VDAB dat jullie opzoek zijn naar een kinesitherapeut voor jullie woon-en dagcentrum. Deze functie interesseert mij zeer.
Ik ben net afgestudeerd aan de K.U.Leuven en heb mijn bachelor in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie behaald. Daarenboven heb ik stage gevolgd aan het sportkot te Leuven bij kinesitherapeut Peter Sempels. Zelf, ben ik zeer behulpzaam en zeer sociaal. Ook ben ik zeer sportief aangelegd, wat natuurlijk mooi meegenomen is in het kader van deze functie. Bovendien ben ik in het bezit van een rijbewijs B en een auto waardoor ik me gemakkelijk kan verplaatsen. Zelf woon ik in Elewijt, dat slechts 7 km van Vilvoorde verwijdert is. Ik ben een gedreven persoon en zou er volluit voor willen gaan.
Ik hoop dat ik uw interesse heb kunnen opwekken.  Ik zou graag op gesprek komen om me uitgebreider voor te stellen.

Met beleefde groeten

Naim El Khounchar

woensdag 16 november 2011

Even op adem komen

Het schieten heeft eindelijk opgehouden. Ik draai me naar de trechter en wenk de anderen. Ze klauteren eruit en trekken hun maskers af. We pakken de gewonde beet, één steunt zijn gespalkte arm. Zo strompelden we haastig weg. Het kerkhof is één ruïne. Doodkisten en lijken liggen door elkaar heen.

donderdag 8 september 2011

Tiener valt flauw tijdens het sporten

Zondagochtend is een 17 jarige tiener uit Vilvoorde flauw gevallen tijdens de training. Het slachtoffer botste tegen een ploegmaat in de lucht. Daarbij zouden ze met hun knieën tegen elkaar gebotst zijn. Hij bleef wel 10 minuten lang bewusteloos. Volgens de getuige, werden zijn ogen wit en begon het slachtoffer te bibberen. Toen het slachtoffer dan uiteindelijk wakker werd, herinnerde hij zich niets meer van het voorval. Hij mocht dan dus ook meteen gaan douchen en de training verlaten.

maandag 23 mei 2011

Taalportfolio: Handgebaren verraden je moedertaal


Probeer eens een uurtje te praten zonder daarbij een beweging met je handen te maken. Taal en Gebaar zijn nauw met elkaar verbonden. De gebaren dat we gebruiken lijken in eerste instantie niet bijzonder, maar uit onderzoek blijkt dat handgebaren bijdragen aan de betekenis van wat je zegt. Als je iets zegt bewegen je armen in het zelfde ritme. Soms kun je met handgebaren gemakkelijker informatie uitdrukken dan met woorden, door bijvoorbeeld de grootte of de vorm van iets uit te beelden. Als je dan tegelijk praat en handgebaren maakt, komt de betekenis van wat je zegt beter over op degene die luistert. Kleine kinderen beginnen tijdens de taalontwikkeling al heel snel handgebaren te maken. In het begin zijn de gebaren nog globaal, in een later stadium ontwikkelt de timing en ontstaat er meer detail in de gebaren.

Taalportfolio: SMS-taal mag geen schoolvak worden


Vele mensen denken dat door het gebruik van sms- en chattaal het AN achteruit gaat. Volgens de Nederlandse taalkundige Réne Appel juist niet. Hij zegt dat kinderen heus wel weten wanneer ze welke taalvariëteit moeten gebruiken. Ruim 6 van de 10 vlamingen  denken dat ze door het gebruik van sms-taal minder goed Nederlands zullen schrijven. Daarbij antwoord ook 90% van de ondervraagden dat ze niet willen dat er sms-taal wordt geleerd in de les. Toen men vroeg of er dialect mag worden gesproken in de les, antwoorden 49% van de ondervraagden nee. Zij vinden dat er geen dialect mag worden gesproken of een  taal van de regio.
Zelf vind ik dat dit ook niet mag. In onze klas zijn er bijvoorbeeld mensen uit een andere regio of streek. Die personen passen hun ook aan en spreken in de les geen dialect uit hun eigen streek. Als het dialect zou toegelaten worden, dan zouden we elkaar moeilijk verstaan. Ook als we op een toets chattaal zouden gebruiken, dan zou de leerkracht dit misschien niet snappen en zou dit problemen met zich meebrengen. Dus vermijdt het gebruik van sms- en chattaal in de les. 

zondag 22 mei 2011

Taalportfolio: Het gebruik van emoticons


Iedereen gebruikt het, de zogenaamde 'tennisballen' die je helpen om iets uit te drukken.Iedereen kent de emoticons wel van MSN en berichtentaal. Het zet kracht achter je bericht. Je kan zo je emoties gemakkelijker uitdrukken. Het wordt bijna een reflex als iemand iets grappig stuurt, dat jij onmiddellijk een emoticon terug stuurt, zonder er bij na te denken. Het heeft een grote invloed op de manier waarop tieners zich uitdrukken. Een MSN-bericht is geen echt MSN-bericht zonder het gebruik van emoticons. Het emoticon is ontstaan in 1982. Het is uitgevonden door een computerwetenschapper genaamd Scott Fahlman. Hij gebruikte het emoticon om aan te geven of iets serieus bedoeld  was of niet binnen de humor. :-)  --> dit betekende dat iets bedoeld kan zijn als grap. :-(   -->dit betekende dat iets niet bedoeld kan zijn als grap.

Taalportfolio: Levend Latijn

Nog al te vaak worden woorden uit het 'dode latijn' overgenomen alsof ze dagelijkse kost zijn. Een interessant voorbeeld is het woord 'Amices' dat in het latijn vrienden betekend maar door advocaten wordt het gebruikt ter vervanging van confrater. Dit betekent 'waarde collega'. Dit woord vindt zijn gebruik vooral in e-mails. Naar mijn mening een onterecht gebruik gezien dit voornamelijk een verkeerde vertaling is. Ik kan niet anders dan me de vraag stellen, wie dit woord geïntroduceerd heeft. Het is ook al langer gekend dat men in rechten te pas en te onpas Latijnse vocabulaire overneemt in de Nederlandse taal. Komt het latijn dan terug tot leven? Ondervinden jullie dit ook ? Eventueel in andere vakgebieden ?

Taalportfolio: De Basketbal



Een basketbal kreeg ik in mijn hand,
we hadden meteen een goede band.
Samen spelen vond ik toen fijn, 
met die bal kan ik mijn eigen zijn.
Niemand kan mij bang maken,
 heb tenslotte alles om er te geraken.
Ik heb namelijk een visioen, 
en spelen zal ik altijd blijven doen.





woensdag 18 mei 2011

Taalportfolio: Betekenis van je naam

Naïm is een Arabische jongensnaam. Het betekent 'sereen, kalm'. Het is een naam dat niet veel voorkomt in België. Ook in Marokko komt het niet veel voor. Ik heb dus een unieke naam. Het plezantste eraan is dat niemand in je omgeving dezelfde naam heeft. Wat minder leuk is aan Naïm is dat vaak mensen mijn naam verkeerd uitspreken.

dinsdag 17 mei 2011

Taalportfolio: Invloed van Arabische woordenschat op onze taal

Veel Nederlandse woorden die met 'al' beginnen komen oorspronkelijk uit het Arabisch. Het zijn vooral namen van voedingsmiddelen en andere producten die een Arabische oorsprong hebben.
Dit komt door het drukke handelsverkeer dat er eeuwen geleden was. Het handelsverkeer gebeurde voornamelijk via Arabië. Dit was ook de kortste weg om producten en andere te vervoeren. Arabieren kochten luxeproducten in het oosten en verkochten die dan in de westerse wereld met winst. Zo kwam het dus dat benamingen van handelswaren werden overgenomen door de westerlingen.
Enkele woorden die werden overgenomen: Abrikoos, caravan, spinazie, stroop, suiker, sofa, katoen, thee, atlas , alcohol, cijfer, konijn, masker, siroop,......

Mensen staan er niet bij stil hoeveel invloed het Arabisch heeft op onze taal. Zelf wist ik niet dat er zoveel woorden waren die we hebben overgenomen. Het is ook vreemd dat de woorden die we hebben overgenomen, niet klinken als hedendaagse Arabische woorden. Als mensen beter geïnformeerd zouden zijn  over het belang van het Arabisch op onze taal, dan zouden ze twee keer nadenken voor ze een racistische opmerking maken. Mensen gaan dan misschien anders denken en minder kritisch zijn.





zondag 15 mei 2011

Taalportfolio: De kunst van het ontwijken

Het zal je al eens opgevallen zijn dat politici vaak uitgebreid reageren op een vraag, maar echt antwoorden doen ze niet. Ze vinden altijd wel een manier om te zeggen wat ze willen.

Todd Rogers en Michael Norton, 2 Amerikaanse onderzoekers gingen opzoek naar het antwoord. Ze hebben ontdekt dat luisteraars er helemaal niet zo op letten of iemand de vraag wel goed beantwoordt. Ze zijn meer bezig met het vormen van een mening over de spreker.

Deze conclusies trokken de onderzoekers nadat ze proefpersonen naar filmpjes van een politiek debat hebben laten kijken. De politicus kreeg de opdracht om te praten over de plannen die hij had voor de gezondsheidzorg. Onafhankelijk van de vraag die hem gesteld werd. Soms werd hem een vraag gesteld over een totaal ander onderwerp. De onderzoekers vroegen na afloop aan de proefpersonen ( luisteraars)  of ze hun de vraag herinnerden die de politicus kreeg.

Dit waren de resultaten:
Als het antwoord goed paste bij de vraag, kon 88% van de luisteraars zich herinneren welke vraag er gesteld werd. Als de politicus een antwoord gaf dat niets met de vraag te maken had kon slechts 40% de vraag zich nog herinneren. Luisteraars die vooral bezig waren met het vormen van een mening konden slechts 25% van de gevallen zich herinneren wat de vraag was. Luisteraars die niet door hadden dat de politicus de vragen niet echt beantwoorde hadden in het algemeen een goed beeld over de spreker.

Hier zijn enkele tips om niet in de val te trappen. Ten eerste zou je minder moeten bezig zijn met het vormen van een mening over de spreker. Je moet je focussen op wat hij antwoord. Ten tweede zou het kunnen helpen als de vraag die aan de spreker gesteld word, langer op beeld blijft staan. Richt je dus op wat de spreker zegt en minder op hoe ze hun antwoord formuleren.

bron:http://www.kennislink.nl/publicaties/de-kunst-van-het-ontwijken

zondag 20 maart 2011

Stelling: Men moet strenger optreden tegen illegaal downloaden!

Vandaag de dag doet iedereen wel aan illegaal downloaden, niemand betaalt nog voor zijn liedjes,cd's...
Vroeger kocht iedereen zijn cd's en kwam er elke woensdag een top 10 uit.Tegenwoordig let niemand daar nog op en downloadt men de muziek die men wil horen, gratis.

De muziekwinkels lijden eronder, er zijn er de laatste jaren enorm veel faillied verklaard. Een recent voorbeeld daarvan is de Extra Zone. Als men nu de mensen zou beboeten die aan illegaal downloaden doen, dan zouden er al een heel stuk mensen naar de winkel gaan om hun Cd's te kopen. Of men zou eens moeten proberen om de downloadprogramma's te beboeten zoals: Bearshare, Limewire, Blubster, ....


Een tweede argument is dat het oneerlijk is tussen de mensen die wel hun cd's kopen en de mensen die het eigenlijk gratis downloaden van het internet. Mensen beseffen niet dat ze fout zijn en dat het illegaal is. Daarom moet het beginnen bij de ouders, Als zij illegaal downloaden, waarom zou hun kind het dan niet mogen doen? En daardoor beseft het kind dat niet goed. Als de ouders moeite zouden doen, zou dit het illegaal downloaden afremmen.


Een derde argument is dat als je een echte fan bent van een artiest dan  zou je er ook alles voor moeten over hebben om zijn Cd's te kopen, dus ook betalen! Als je naar zijn concert gaat betaal je toch ook voor de liedjes die hij speelt en luister je dus ook naar zijn muziek. Op Itunes kan je de liedjes downloaden van je favoriete artiest, en het kost je bijna niks. Dit is een kleine moeite voor het werk dat de artiest daar heeft ingestoken.


Dus om die redenen vind ik dat illegaal downloaden moet stoppen, het is een kleine moeite om in het vervolg je Cd te kopen dan het gratis te downloaden. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen


Conclusie: Illegaal downloaden is diefstal

donderdag 10 maart 2011

Taalportfolio: Je komt er verder mee dan met chinees

Antiquariaat

Wist je al dat We het Nederlands eigenlijk een wereldtaal mogen noemen? Gemeten naar het aantal sprekers staat het Nederlands op de wereldranglijst  tussen positie 35 en 40, op 6000 talen in totaal. Op het internet is het Nederlands een van de tien  grootste talen! Er leren maar liefst 15000 studenten de taal aan meer dan 180000 onderwijsstellingen  in veertig landen. Volgens Shirley Sitaldin is het Nederlands daarom een wereldtaal. In Indonesië is het Nederlands geen wereldtaal maar wel een Europese taal zoals het frans, Duits en Russisch. Volgens Jugiarie Soegiarto  senior-docent Nederlandse Letterkunde aan de Universitas Indonesia Depok in Jakarta moeten we  middelen ontwikkelen om de taal te versterken anders sterft de taal binnen 10 of 15 jaar uit in Indonesië.
Wil je nog meer te weten komen over de Nederlandse taal in het Buitenland klik dan hier.
Of surf naar:http://taalschrift.org/editie/75/je-komt-er-verder-mee-dan-met-chinees