zondag 15 mei 2011

Taalportfolio: De kunst van het ontwijken

Het zal je al eens opgevallen zijn dat politici vaak uitgebreid reageren op een vraag, maar echt antwoorden doen ze niet. Ze vinden altijd wel een manier om te zeggen wat ze willen.

Todd Rogers en Michael Norton, 2 Amerikaanse onderzoekers gingen opzoek naar het antwoord. Ze hebben ontdekt dat luisteraars er helemaal niet zo op letten of iemand de vraag wel goed beantwoordt. Ze zijn meer bezig met het vormen van een mening over de spreker.

Deze conclusies trokken de onderzoekers nadat ze proefpersonen naar filmpjes van een politiek debat hebben laten kijken. De politicus kreeg de opdracht om te praten over de plannen die hij had voor de gezondsheidzorg. Onafhankelijk van de vraag die hem gesteld werd. Soms werd hem een vraag gesteld over een totaal ander onderwerp. De onderzoekers vroegen na afloop aan de proefpersonen ( luisteraars)  of ze hun de vraag herinnerden die de politicus kreeg.

Dit waren de resultaten:
Als het antwoord goed paste bij de vraag, kon 88% van de luisteraars zich herinneren welke vraag er gesteld werd. Als de politicus een antwoord gaf dat niets met de vraag te maken had kon slechts 40% de vraag zich nog herinneren. Luisteraars die vooral bezig waren met het vormen van een mening konden slechts 25% van de gevallen zich herinneren wat de vraag was. Luisteraars die niet door hadden dat de politicus de vragen niet echt beantwoorde hadden in het algemeen een goed beeld over de spreker.

Hier zijn enkele tips om niet in de val te trappen. Ten eerste zou je minder moeten bezig zijn met het vormen van een mening over de spreker. Je moet je focussen op wat hij antwoord. Ten tweede zou het kunnen helpen als de vraag die aan de spreker gesteld word, langer op beeld blijft staan. Richt je dus op wat de spreker zegt en minder op hoe ze hun antwoord formuleren.

bron:http://www.kennislink.nl/publicaties/de-kunst-van-het-ontwijken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten